Bij het opruimen vond Rie het boekje âKeuken 1941. Om goed te eten. Niettegenstaande de restrictiesâ (Mondiale/Brussel). In het boekje beweert de samensteller : "âŠklaarziende huisvrouwen, zij die waarlijk âde panne bij den steel kunnen houdenâ, zullen met deze gewetensvolle gids smakelijke en zuinige schotels doen wel lukken in plaats der eentonige oorlogskeuken." De schrijver roept op tot bereiden van rijstmeel: "âŠgoed gewasschen rijst openbarsten in water, in heel weinig water, opdat het geheel opgezogen weze wanneer uw rijst zal opgezwollen zijn. Door drogen en stampen zult U uitstekend âgaar meelâ bekomen. Oplossen in eender welk vocht." De schrijver meldt ook dat het wijfje van het konijn beter is dan het mannetje.
Het boekje herinnert Rie aan haar buurvrouw Bea Schrijver. Bea kon heerlijk koken, de ouderwetse Hollandse keuken. Bea prees haar kookboek, een huwelijkscadeau uit 1935. Het boek heette âKook voordeelig. Meer dan 300 recepten voor eenvoudige voeding die past in een zuinige huishoudingâ en is dat jaar uitgegeven (Becht/Amsterdam). Het kookboek was geschreven door Riek Lotgering-Hillebrand, een publiciste/omroepmedewerkster die in 1912 haar leraressendiploma haalde aan de Amsterdamsche Nieuwe Huishoudschool, voedingsleer doceerde en kookboeken schreef. In haar radioprogramma âHalfuurtje voor de vrouwâ (1930-1967) roept Riek op tot veel âzuinigheidsmaatregelenâ zoals het afkoken van rijst in de hooikist. Bea gebruikte jarenlang zoân hooikist die 50 x 50 x50 cm groot was. Binnenin het hooi was een ruimte uitgespaard voor de pan. Bea maakte twee wereldoorlogen mee en op zolder stond bij haar âvoor de zekerheidâ een petroleumstel. Haar grijs emaillen pannen en keukengerei gaan al meer dan een mensenleven mee.