Zoete herinneringen

Het schoolleven bood afwisseling

Verteller: Robert Min
Auteur: Robert Min
Wibautstraat, Weesperzijde & Van der Kunbuurt

Ondanks de uitstekende opleiding ging de school toch failliet. Speelde te veel gulheid hen parten ?

Taart met de West Side Story als inspiratiebron. Foto gemaakt door Robert Min

Taart met de West Side Story als inspiratiebron. Foto gemaakt door Robert Min

Alle rechten voorbehouden

Nog meer herinneringen komen boven:een week vrij met Sinterklaas om in een banketbakkerij te werken, dan kon je weer wat praktijk op doen.
Lunch eten op het Amstelstation in het restaurant of op de Amstelkade .Daar was een bar/restaurant en dan een half uurtje biljarten.
Of naar de melkboer op de hoek van de Transvaalkade/ Ringvaart daar werkten een paar Volendamse meisjes, kwamen elke dag van Volendam, meestal in hun Volendammer klederdracht.

Met wie ging ik naar school?
Ik kan me maar een paar namen herinneren .
Wouter Vroegop, hij woonde in noord, overkant van het IJ, veel mee gelachen.
Rob van Biesterveld, na school samen in dienst geweest, heeft me zijn uniform geleend toen ik naar huis mocht toen onze zoon was geboren. We waren op bivak op de hei bij Bussum,ik had mijn uniform in Leiden gelaten waar we samen op de militaire koksschool zaten.
Een jongen Top ? Zijn familie had een banketbakkerij in Bilthoven.en hij hield van hete pepers.
Een vriend kwam met de trein elke dag van Hoorn. Een andere vanuit Heemstede, zijn vader had een brillenwinkel,weer een andere uit Mijdrecht, zijn familie had een broodbakkerij.
Dan waren er de jongens uit Curacao : Stanley Dongen, Nelis Rijkaard en Harold Fanneyte. Harold was een paar jaar ouder dan de rest van ons, 24-25.Ik geloof dat hij is teruggegaan en een banketbakkerij is begonnen in Willemstad.
Verder ontgaan mij namen.

Maar de school zo als wij die kenden is allang verdwenen, de
veranderingen begonnen al omstreeks 1977. Door financiële problemen moest de school en de VBOB ( Vereniging tot Bevordering van het Banketbakkers bedrijf ) faillissement aan vragen. Waarom? Er werden veel dingen gedaan waar nooit voor betaald werd zoals broodjes en koekjes bakken en sandwiches maken voor de Sinterklaas optocht enz.
En het “ Kamphuis” op de Veluwe bij Lunteren, was een bodemloze put.
De school ging over naar het ROC (Regionaal Opleiding Centrum) van Amsterdam. De naam veranderde van School voor Banketbakkers in de “Berkhoff”.( naam van de directeur en oud-voorzitter van de Nederlandse Banketbakkers Vereniging (NBV). De banketbakker die de school was begonnen aan de Quellijnstraat in de Pijp.) Het was nu de School voor Consumptieve Beroepen en het onderwijs als geheel ging ook veranderen. Deden wij 2 jaar dagschool met als belangrijkste vak banketbakker,nu is het een 4 jarige opleiding minder gericht op banketbakker/kok, maar meer op algemene ontwikkeling voor de Horeca industrie.

School was vroeger 6 dagen per week, Dinsdag en Zaterdag een halve dag . Er waren toen ook alleen maar jongens op school. De enige dame was de secretaresse.
lees verder:
http://www.geheugenvanoost.nl/102620/nl/de-geur-van-chocola

Alle rechten voorbehouden

713 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Levensgrote dragant modellen. Eigen foto Robert Min. Dragant is een suikerdeeg.

Levensgrote dragant modellen. Eigen foto Robert Min. Dragant is een suikerdeeg.

Alle rechten voorbehouden

2 reacties

Voeg je reactie toe
Carel Verschoor

Re: De "Banketbakkersschool"in de Wibautstraat.

P.E.Fijma:
Begin jaren '60 werkte ik bij de buren, Renault-Nederland. Vaak kochten wij bij de school heerlijk en prachtig gebak voor relatief weinig ! Er stonden regelmatig door leerlingen gemaakte taarten tentoon gesteld.

P.E.Fijma

De "Banketbakkersschool"in de Wibautstraat.

Begin jaren '60 werkte ik bij de buren, Renault-Nederland. Vaak kochten wij bij de school heerlijk en prachtig gebak voor relatief weinig ! Er stonden regelmatig door leerlingen gemaakte taarten tentoon gesteld.