Verder op de banketbakkersschool

Leraren die in in het geheugen gegrift staan.

Verteller: Robert Min
Auteur: Robert Min
Wibautstraat, Weesperzijde & Van der Kunbuurt

Diverse markante leerkrachten brachten hun kennis over aan de leerlingen van de banketbakkersschool.

taart voor de jaarlijkse tentoonstelling foto Robert Min

taart voor de jaarlijkse tentoonstelling foto Robert Min

Alle rechten voorbehouden

Mijnheer Willms heerste in het Chocolaterie lokaal. Hij was daar maar 2 of 3 jaar , daarna begon hij zijn eigen banketbakkerij , hij nam banketbakkerij Opijnen in de Oosterparkstraat over.
De nieuwe leraar was Mijnheer Vos, niet veel met hem gedaan.

Van Asselt was een echte banketbakker , zijn lessen waren altijd op de praktijk gericht en hij gaf ons advies hoe je de examens moest doen. Altijd had hij een stukje deeg in de koelkast om je te helpen.
Hij was ook part time banketbakker op het Paleis , als er een Staatsdiner of andere belangrijke diner was. Hij nam altijd 3 of 4 studenten mee, dat was een hele eer als je werd gekozen.
In zijn klassen bakten we ook de 1000 broodjes voor de Sinterklaas optocht in Amsterdam.
Met hem bakten wij speculaaskoekjes, die wij verkochten op het Leidseplein om geld in te zamelen voor voor het “Kamphuis” op de Veluwe.
Hij stoomde je klaar voor je examens, altijd een paar tips om je te helpen,niet alleen een leraar maar een vriend.

G.(Geert) Moerbeek was de man van de banketbakkerij-ijssalon , alles over ijs en wat koud is. Hier leerde je, hoe je echt ijs maakt. Kook de melk en room , mix de suiker en de eieren, voeg een klein beetje warme melk toe, dan alles samen aan de kook brengen. Snel laten af koelen en draaien in de ijsmachine. Echt roomijs.
Moerbeek was een interessante, artistieke man, altijd klaar voor een geintje, een echte persoonlijkheid. Wie herinnerd zich niet de vinger? De vinger afgehakt door de ijsmachine, werd aangeboden op een schoteltje met een blaadje sla aan Moerbeek, die onderuit ging, Moerbeek die struikelde en met zijn gezicht in een taart terecht kwam!

Tijdens de jaarlijkse tentoonstelling/open huis werd zijn lokaal omgetoverd tot een echte ijssalon. Konden de bezoekers een lekker ijsje of coupe bestellen, heerlijk!! Het motto “Voor een zacht prijsje.....koopt U een banketbakkers ijsje”
Hoog op de lijst stond een coupe van vanille ijs en Haagse bluf. Haagse bluf, opgeklopt eiwit met rode bessensap, oooh zo lekker. Zo genoemd, zeggen ze, omdat den Haag “full of hot air” is.
Van Asselt en Moerbeek bouwden ook levens grote dragant ( is een suikerdeeg) modellen van het Renault gebouw, het toen nieuwe “Hilton” hotel aan de Apollolaan ( John Lennon and Yoko Ono verbleven hier dagen in bed), en de nieuwe “Statendam” (het schip) .

lees verder:
http://www.geheugenvanoost.nl/102617/nl/lof-der-zoetheid

Alle rechten voorbehouden

1018 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Hilton hotel gemaakt van dragant Dit suikerwerkmodel werd op gestuurd naar New York

Hilton hotel gemaakt van dragant Dit suikerwerkmodel werd op gestuurd naar New York

Alle rechten voorbehouden

3 reacties

Voeg je reactie toe
Henk Timmerman

De andere banketbakkersvakschool in Amsterdam in de Elandstraat.

De St.Nicolaas school in de Jordaan in de jaren 60 van de vorige eeuw waar les gegeven werd door de heer Kolk en de heer van der Bijl ,broeder Winfried en broeder Leonardo.

Vooral de eerste twee waren kunstenaars in het banketbakkersvak .

De Heer Wim van der Bijl heeft prachtige vakboeken met de daarbij behorende tekeningen geschreven .Deze zouden door alle beginnende banketbakkers aangeschaft moeten worden.

Leuk deze site om te lezen, echter de bedoelde leraar was Geert Moerbeek, een ge

Re: kleine correcties

Johannes Verkruissen:
Moerbeek, heette Goof van zijn voornaam.
Het Hiltonhotel was van dragant gemaakt maar het gebouw was gemetseld uit suikerklontjes, met garneer glazuur in elkaar geplakt. Het geheel werd op een platte wagen met zachte auto- binnenbanden vervoert naar de Apollolaan Leraar Vos was de geestelijke vader en vervaardiger van de Nieuwe Rotterdam een scheepsmodel wat toen actueel was, en nu weer in het nieuws is geweest omdat er een hotel van gemaakt is , Bizar. De Banketbakkerschool was de eerste vestiging welke in Amsterdam welke een softijsapparaat in gebruik kreeg. Het was een succes. Ik ben inmiddels 70 en een aantal jaren geleden kwam ik bij Schep op de middenweg voor een stuk marsepein, de banketbakker welke van achter kwam vroeg wat ik er mee ging doen. Roosjes maken zei ik, Samen met mijn kleindochter aan de keukentafel.Hij zei waar heb je dat geleerd. Ik antwoordde: Op SvB aan de Wiboutstraat. Hij ging verder met de vraag, "Wanneer kun je beginnen" Dat leren ze tegenwoordig niet meer. Alles komt van de fabriek............Succes met Het geheugen van Oost

Johannes Verkruissen

kleine correcties

Moerbeek, heette Goof van zijn voornaam.
Het Hiltonhotel was van dragant gemaakt maar het gebouw was gemetseld uit suikerklontjes, met garneer glazuur in elkaar geplakt. Het geheel werd op een platte wagen met zachte auto- binnenbanden vervoert naar de Apollolaan Leraar Vos was de geestelijke vader en vervaardiger van de Nieuwe Rotterdam een scheepsmodel wat toen actueel was, en nu weer in het nieuws is geweest omdat er een hotel van gemaakt is , Bizar. De Banketbakkerschool was de eerste vestiging welke in Amsterdam welke een softijsapparaat in gebruik kreeg. Het was een succes. Ik ben inmiddels 70 en een aantal jaren geleden kwam ik bij Schep op de middenweg voor een stuk marsepein, de banketbakker welke van achter kwam vroeg wat ik er mee ging doen. Roosjes maken zei ik, Samen met mijn kleindochter aan de keukentafel.Hij zei waar heb je dat geleerd. Ik antwoordde: Op SvB aan de Wiboutstraat. Hij ging verder met de vraag, "Wanneer kun je beginnen" Dat leren ze tegenwoordig niet meer. Alles komt van de fabriek............Succes met Het geheugen van Oost