De Algemene Woningbouwvereniging (AWV) had ook wel bijeenkomsten of een soort van feesten met de Kerst. In de gemeenschappelijke tuin werd door de AWV ook wel eens een concert georganiseerd.
Veel van de joodse leden, zo niet de meeste joodse leden van de AWV, waren liberaal. Liberaal in de zin van niet-religieus. In politiek opzicht waren velen socialist (sociaal democraat zou je tegenwoordig zeggen).
Wel deden wij (en vele andere joodse mensen) aan Joods Pasen en andere Joodse feestdagen. Op vrijdagavond werd, ook door ons, de sjabbat in ere gehouden. In ieder geval werd er kippensoep gegeten (ik ben er trouwens nog steeds gek op). Ik heb nog steeds een oud kookboekje met alleen joodse recepten. In dat boekje staat een recept voor kippensoep. Onder het recept staat nog een opmerking: ‘De lekkerste kippensoep maakt uw moeder’.
Koegel met peren
Koegel met peren, een ander lekker joods recept, staat er ook in. Ik maakte het vroeger veel, ik kan het nog steeds. Alleen niet waar ik nu woon, ik moet hier ‘inductie koken’. Ik ben daar niet gelukkig mee. Voor koegel met peren heb je een grote ijzeren pan nodig. Als ingrediënten heb je nodig: meel, een ei, water, suiker en natuurlijk peren. Je moet dit alles goed mengen tot een stevig deeg (nog niet de peren!). Dat stevige deeg doe je in de pan, een flinke laag van een centimeter of acht, negen. Daarna schil je de peren, je snijdt ze in vieren, je haalt het klokhuis er uit en legt die bovenop het deeg. Je kan trouwens verschillende soorten peren gebruiken. Daar boven op komt wat boter en zet je de pan op een oliestel. Onder in de pan zat een half pond rundvet. Daarna moet het geheel heel langzaam garen. Het is vegetarisch, het is heerlijk, maar je wordt er onmens dik van.
Toen ik naar Assen ben verhuisd, heb ik mijn oliestel weggegeven, omdat ik het hier toch niet kon gebruiken.