Feesten en eten

Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Transvaalbuurt

In dat boekje staat een recept voor kippensoep. Onder het recept staat nog een opmerking: ‘De lekkerste kippensoep maakt uw moeder’.

Transvaalkade 54 NU Deze foto is gemaakt in 2011 door Frits Slicht. <br />

Transvaalkade 54 NU Deze foto is gemaakt in 2011 door Frits Slicht.

Alle rechten voorbehouden

De Algemene Woningbouwvereniging (AWV) had ook wel bijeenkomsten of een soort van feesten met de Kerst. In de gemeenschappelijke tuin werd door de AWV ook wel eens een concert georganiseerd.

Veel van de joodse leden, zo niet de meeste joodse leden van de AWV, waren liberaal. Liberaal in de zin van niet-religieus. In politiek opzicht waren velen socialist (sociaal democraat zou je tegenwoordig zeggen).
Wel deden wij (en vele andere joodse mensen) aan Joods Pasen en andere Joodse feestdagen. Op vrijdagavond werd, ook door ons, de sjabbat in ere gehouden. In ieder geval werd er kippensoep gegeten (ik ben er trouwens nog steeds gek op). Ik heb nog steeds een oud kookboekje met alleen joodse recepten. In dat boekje staat een recept voor kippensoep. Onder het recept staat nog een opmerking: ‘De lekkerste kippensoep maakt uw moeder’.

Koegel met peren

Kugel met Peren Eindelijk is het dan zover, een afbeelding van: Kugel met Peren. Deze foto is geschonken door Tamar Drescher, waarvoor mijn dank natuurlijk!<br />Kugel en Koegel komen beiden voor, qua spelling dan.

Kugel met Peren Eindelijk is het dan zover, een afbeelding van: Kugel met Peren. Deze foto is geschonken door Tamar Drescher, waarvoor mijn dank natuurlijk!
Kugel en Koegel komen beiden voor, qua spelling dan.

Koegel met peren, een ander lekker joods recept, staat er ook in. Ik maakte het vroeger veel, ik kan het nog steeds. Alleen niet waar ik nu woon, ik moet hier ‘inductie koken’. Ik ben daar niet gelukkig mee. Voor koegel met peren heb je een grote ijzeren pan nodig. Als ingrediënten heb je nodig: meel, een ei, water, suiker en natuurlijk peren. Je moet dit alles goed mengen tot een stevig deeg (nog niet de peren!). Dat stevige deeg doe je in de pan, een flinke laag van een centimeter of acht, negen. Daarna schil je de peren, je snijdt ze in vieren, je haalt het klokhuis er uit en legt die bovenop het deeg. Je kan trouwens verschillende soorten peren gebruiken. Daar boven op komt wat boter en zet je de pan op een oliestel. Onder in de pan zat een half pond rundvet. Daarna moet het geheel heel langzaam garen. Het is vegetarisch, het is heerlijk, maar je wordt er onmens dik van.

Toen ik naar Assen ben verhuisd, heb ik mijn oliestel weggegeven, omdat ik het hier toch niet kon gebruiken.

Alle rechten voorbehouden

2084 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Opnieuw Kippesoep. Hetzelfde recept als hierboven, nu in een hogere resolutie en uit de nieuwe druk van 1980.

Opnieuw Kippesoep. Hetzelfde recept als hierboven, nu in een hogere resolutie en uit de nieuwe druk van 1980.

Alle rechten voorbehouden
Opnieuw Kugel met peren. Hetzelfde recept, nu zonder de aantekeningen, maar door de hogere resolutie wel beter leesbaar. Eet smakelijk!

Opnieuw Kugel met peren. Hetzelfde recept, nu zonder de aantekeningen, maar door de hogere resolutie wel beter leesbaar. Eet smakelijk!

Alle rechten voorbehouden
Voorblad van het kookboek. Dit is dus het beroemde boek van Bea Polak: Recepten uit de joodse keuken van toen en nu. Deze versie is uitgegeven in 1980 bij Amphora Books, Amstelveen. Via internet is dit boek(je) nog goed verkrijgbaar.

Voorblad van het kookboek. Dit is dus het beroemde boek van Bea Polak: Recepten uit de joodse keuken van toen en nu. Deze versie is uitgegeven in 1980 bij Amphora Books, Amstelveen. Via internet is dit boek(je) nog goed verkrijgbaar.

Alle rechten voorbehouden
Renée Roeper

Kugel

Omdat je de peren onderin de pan doet en de deegbal erboven op denk ik dat het op inductie ook kan. Wel op een heel lage stand. Maar in de oven kan ook.