De jongens van de slager

Op zaterdag was men ’s morgens om 5 uur al aan het werk.

Verteller: Herman Mulder
2 Fans
Jeruzalem
 De winkel van Slager Mulder rond 1957. Herman en Jaap staan hier rechts van de weegschaal samen met hun ouders en personeel.<br />Foto: Herman Mulder

De winkel van Slager Mulder rond 1957. Herman en Jaap staan hier rechts van de weegschaal samen met hun ouders en personeel.
Foto: Herman Mulder

Alle rechten voorbehouden

Als kind vond Herman Mulder het heel normaal om in de slagerij van zijn ouders te moeten meehelpen. Het gezin woonde achter de winkel in de Van ’t Hofflaan. Op zaterdag was men ’s morgens om 5 uur al aan het werk. Herman begon dan om half 7 en maakte zich verdienstelijk door thee te zetten, de straat te vegen en later natuurlijk bestellingen weg te brengen op de transportfiets, met zo’n grote rieten mand voorop. Heel wat trappen is hij op- en afgelopen. Je ging eerst “horen” en daarna de bestellingen bezorgen. De klant was koning in die tijd. Zo kwam er bijvoorbeeld ’s zondags af en toe een vrouw op het raam tikken om te vragen of de slager maar even haar rollade wilde snijden!

Herman zat op de Prof. Pieter Zeemanschool, die vanwege de vele kinderen in de buurt al snel te klein was en een paar keer is uitgebreid met nieuwe lokalen. Daarna heeft hij de slagersvakschool gevolgd. Dat betekende één dag per week naar school en de andere dagen in de slagerij. Later heeft hij in Utrecht op de dagschool zijn slagervakdiploma’s gehaald.

In 1966 nam zijn 12 jaar oudere broer Jaap de slagerij over van zijn ouders. In 1971 kwam Herman erbij als mede-eigenaar en werd de zaak een VOF (vennootschap onder firma). Jaap stond in de winkel en Herman werkte achter in de slagerij. Zo had ieder zijn eigen taak.
Het was in die tijd eigenlijk vanzelfsprekend dat je het bedrijf van je ouders overnam. Of je het nou wilde of niet. Je voelde het als een plicht. Al heeft Herman er nooit spijt van gehad.

 De winkel rond 2000. De winkel rond 2000.<br />Foto: Herman Mulder

De winkel rond 2000. De winkel rond 2000.
Foto: Herman Mulder

Alle rechten voorbehouden

----------------------------------------------------------------------------

Voor nog een verhaal van slagerij Mulder ga naar
Vakmanschap is meesterschap.

Alle rechten voorbehouden

4224 keer bekeken

5 reacties

Voeg je reactie toe
Redactie

HERMAN MULDER, AL MEER DAN 50 JAAR SLAGER

Bron: Het Parool 22 november 2013

-------------------------------------------------

Klik rechts (icoontje) bovenaan op de foto's en de afbeeldingen worden vergroot weergegeven.

Herman Mulder

Herman Mulder

Alle rechten voorbehouden
T.J. Schol Amstelveen

Ton Schol onderwijzer- Pieter Zeemanschooll

Herman Mulder,
De aardigste leerling die ik op de Pieter-Zeemanschool Gehad heb!
Heb goede herinneringen aan hem!

Jan-Willem Kunnen

Een top-slagerij en meer...

...want je kon er (in het seizoen) ook je schaatsen laten slijpen. Aan slagerij Mulder denk ik altijd met warmte terug, enne... nergens heb ik ooit nog zulke overheerlijke leverworst en ossenworst kunnen ontdekken. Dat zal ook wel bij het "lost paradise of youth" horen.

a.kuipers

slagers knecht & zus

ik Ab kuipers heb een broer en zus gehad die ook bij de slager Mulder werkte Joop en Carla , helaas allebei overleden en hebben allebei van s,morgens tot s,avonds hard moeten werken in de slagerij , ben zelf ook begonnen in het slagersvak en heb ook mijn diploma,s gehaald maar ben later inde loodgieterij gaan beginnen wat veel meer afwisselender was ,Ken de jongens van Mulder ook nog ,de twee bois

null

TOP-Slager

Als jochie van 13 jaar kwam ik in 1973 op de Korteweghof 36 1-hoog te wonen.
Jaren later kreeg ik mijn 1e eigen woningkje op de Oudemanshof 32 huis.
Noodgedwongen (wij kregen gezins-uitbreiding) verhuisde ik in 1990 naar brrrrr Almere.
17 jaar lang kochten mijn moeder en ik onze vleeswaren bij Slagerij Mulder. Altijd 1, 2, 3 plakjes worst erbij.
Ik lust werkelijk nergens anders servelaat worst dan alleen van Slagerij Mulder.
De kroketten... een genot.
De periode 1990 - 2007 reden wij toch minimaal 4x per jaar van Almere naar de WGM om daar dan servelaatworst, een groot stuk gekookte en leverworst mee te nemen en echt waar, ± 20 a 30 kroketten.
Dat weekend was het dan weer heerlijk ouderwets smullen. Ik moest echt opletten dat ik 's avonds ook nog een stukje worst had daar anders mijn zoons mij voor waren geweest.
Groot was dan ook de schrik vorig jaar rond de kerst en daarna in maart met het sluiten van de deuren. Ik begrijp het uiteraard wel maar ik vond het wel jammer.

Zie mijn verhaal: Wonen in Jeruzalem

M.v.g.
Ron de Wit - Almere
ron281160@gmail.com