Boterzachte groenten

Verteller: Yvonne Kruk
Auteur: Yvonne Kruk
Indische Buurt

Het was zaak je bord goed schoon te maken zodat je de aardappelresten niet door de vla heen proefde.

boterzachte groenten Kinderkoekenpannetje op het petroleumstel. Yvonne speelt met haar kinderkoekenpannetje op het petroleumstel.

boterzachte groenten Kinderkoekenpannetje op het petroleumstel. Yvonne speelt met haar kinderkoekenpannetje op het petroleumstel.

Alle rechten voorbehouden

Er was in de naoorlogse jaren niet elke dag vlees op tafel en op vrijdag soms gestoofde of gebakken vis. Mijn moeder bakte zelf de vis: schol. Aan de ene kant wit en aan de andere kant bruin met oranje stippen. Deze kant werd een paar keer ingesneden en vervolgens gebakken.
Maandag was kliekjesdag of aardappelen met een bietje en woensdag was gehaktdag.

Zondags werd er uitgebreid gekookt. Aardappelen met groente en gestoofd rundvlees (draadjesvlees). ’s Middags een kop groentesoep die de hele ochtend had staan trekken waardoor de geur door het hele huis hing. Zondag was ook de enige dag dat er een toetje op tafel kwam, meestal yoghurt of vla. Je kreeg dit op hetzelfde bord als het warme eten en het was dus zaak om je bord goed schoon te maken zodat je niet de aardappelresten door de vla heen proefde.

Doordeweeks aten we ’s winters als ontbijt vaak pap, havermoutpap. Havermoutpap werd in melkflessen bij de melkboer verkocht. De pap werd verwarmd in een pannetje en over de hete pap op je bord werden een paar scheppen suiker gestrooid die er een beetje in wegsmolten.

Het bereiden van groenten was vroeger anders dan nu. Groenten werden nog heel lang nagestoofd op het petroleumstel tot ze ‘boterzacht’ waren, oftewel doodgekookt maar toen was dat ‘lekker’. Vandaar dat we spruitjes ‘natte dotjes’ noemden, er zat geen stevigheid meer aan. ’s Winters werd de groente ook wel op de haard gezet, er was bovenop een rooster dat je eruit kon halen en eronder zat een kookplaat om iets op te warmen.

Alle rechten voorbehouden

2919 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Oliebollen bakken Oliebollen bakken voor oud en nieuw. Yvonne's moeder bakt oliebollen voor oud en nieuw. Moeder bakt in de keuken oliebollen bakken voor oud en nieuw.

Oliebollen bakken Oliebollen bakken voor oud en nieuw. Yvonne's moeder bakt oliebollen voor oud en nieuw. Moeder bakt in de keuken oliebollen bakken voor oud en nieuw.

Alle rechten voorbehouden

3 reacties

Voeg je reactie toe
Adrie van Mazijk

Re: Kom hier met je bord!

Mensen die dit bekend voorkomt kunnen mij mailen
breznak@hotmail.com

Adrie van Mazijk

Adrie van Mazijk

Kom hier met je bord!

In de 50 jaren hadden wij alleen op zondag vlees, draadjesvlees en dat werd door mijn vader versneden in stukjes en dan was het "kom hier met je bord" en dan werd het gesneden vlees er op gedeponeerd. Wij woonden in de Sumatrastraat 182 2 hoog en schuin tegenover ons was de Végé, van Piet Oud door mijn moeder doorgaans "Vleka" genoemd, dit was nog de naam van voor de oorlog. Toen wij het wat beter kregen zei mijn moeder op woensdag weleens tegen me "ga eens naar de Vleka voor 4 plakken bloedworst om te bakken" en ik vond dat heerlijk.

null

kersbergen

Doodgekookte groente,
griesmeelpap met klonten,
zelfgemaakte vanillevla met een dik vel. bloempap met stroop.
als de stroop op was hield je altijd teveel bloempap over die dan op moest, want je bord at je leeg.
dat waren nog eens tijden.

Overigens kan ik na jaren experimenteren met exotisch, macrobioties, biologies dinamies eten, weer heerlijk genieten van een ouderwetse sudderlap, ietsje magervlees dan vroeger, maar toch.

En al heel wat vrienden en kennisen hebben om het recept van die delicatese gevraagd. T'is zo simpel, aanbraden water en voor de rest vooral met rust laten.
Kersbergen

------------------------------------

en dat ouderwetse sudderlapje eerst aanbraden dan rustig afblussen en dan als hij sudderen moet natuurlijk even dan onontbeerbare aantal plakjes ontbijtkoek er in want dat bind de jus en geeft er die ouderwetse smaak aan
Hans