Culinair journaliste Marianne Stuit (Marianne Knapper) publiceerde onder meer twee decennia lang een kookrubriek in De Volkskrant en in het nieuwe millennium dagelijkse menu’s in Metro. Ze schreef vele kookboeken, onder meer de bekende Dagkookboeken. Ook publiceerde ze werk in samenwerking met andere culinaire schrijvers, zoals Hubrecht Duijker. Ze had jarenlang een kookstudio in Den Haag, waar ze naast het geven van kookles ook caterde. Haar laatste jaren woonde ze in Amsterdam-Oost. Ze overleed op 25 april 2005 en werd begraven op de Nieuwe Ooster.
I.M. Marianne Knapper
Een hand, bijna doorzichtig, wijst
het uur aan: onverwacht, nog voor
je ontbijt, in de fluweelstilte van
de nacht. Tijd stolt ineens dicht. En
je nieuwe, ongedachte reis begint.
Een voorjaar klimt als een vogel
naar omhoog, zingt hemelsblauw
(het ijs van de pijn gesmolten).
Op
de luchtfoto van je leven zie ik ons
soms samen gaan, zo te geef aan een
gave aandacht, aan een lach, aan wat
zin: in die nauwe diepte van stadjes
en straatjes herinnering raakten we
elkaar dan bijna aan.
Nu stond ik
even alleen tussen de graven. Je
kist verdronk in de aarde, en er
waren géén mensen die er waren,
géén bomen die rondom me als
bomen waakten. Engelen hingen
gesteven in de wolken. En allener
dan alleen zag ik, dit alles bijna
ten einde eveneens, m’n leven
met je dood verweven, en ik wist:
de dood maakt ons niet weg, maar
onaanwezig. En er ging een volop
zingen, ging volop hemelsblauw.