Een goede buur
Waar kun je in Amsterdam nog je reservesleutels in bewaring geven en bij wie kun je postpakketjes laten afgeven? Bij een goede buur. Maar stel nu dat die buur ook nog eens de aller lekkerste worst maakt en zelf zijn vlees inkoopt en uitbeent.
Dan ben je bijย slagerij de Witย in de Watergraafsmeer.
Een dorp in Amsterdam
โHet is hier net een dorp in Amsterdamโ, zegt Erik Waagmeester (1977). Sinds 5 jaar is hij eigenaar van de slagerij. Met zijn 15e kwam hij in de leer bij โmijnheerโ de Wit. Hij volgde de Slagersvakschool en zocht voor zijn stage een slager bij wie hij รกlles kon leren โ โwant als ik ergens voor ga, ga ik er helemaal voorโ. Nu is het oude ambacht zijn werk, hobby en passie.
Het oude ambacht
Hij is nog een van de slagers die zijn koeien, varkens en lammen zelf koopt en helemaal verwerkt. De dieren komen uit Middelie en de Beemster, โlekker dichtbijโ; โze hebben veel daglicht en verse lucht; er wordt goed met de dieren omgegaanโ. โJe doodt een dier niet voor niets; je moet het helemaal gebruiken; je moet er met respect mee omgaanโ.
Slagerij de Wit is vermaard om zijn ossenworst, van een wel honderd jaar oud recept. Maar ook met zijn Gelderse gekookte worst heeft hij tweemaal het Nederlandse Kampioenschap gewonnen.
De charme moet blijven
In de afgelopen 25 jaar heeft Waagmeester zijn klantenkring zien veranderen. Van ome Piet en tante Gree naar directeuren, acteurs en filmmakers. Maar het is nog steeds een โheel sociale buurt, en de laatste tijd zijn er ook veel kinderenโ. Zijn aanbod is mee veranderd, van stoofvlees en blikjes groenten naar meer bakvlees en mooie wijnen. En de winkel zal binnenkort een opknapbeurt krijgen. โMaar ik ga niet alles veranderen; de charme moet blijvenโ.