Culinair genieten aan boord

Verteller: Casper van Dijk
Auteur: Fleur Lis

Oostelijke Eilandbewoners hoeft het aan niets te ontbreken tijdens hun vaart. Je belt even naar Oceaan Deli, meert aan bij de C. van Eesterenlaan en steekt met heerlijke hapjes, salades en wijn van wal. Dit is een van de verhalen die eerder gepubliceerd zijn op de website "Buurtwinkels" van het Amsterdam Museum. De verhalen die in Oost spelen zullen vanaf 2019 overgeplaatst gaan worden naar het Geheugen van Oost, vanwege sluiting van de oorspronkelijke website. Dit verhaal is uit 2014.

Heerlijke dingen in de vitrine, foto Fleu Lis 2014

Heerlijke dingen in de vitrine, foto Fleu Lis 2014

Oceaan Deli is een traiteur, delicatessen- en wijnwinkel, gespecialiseerd in mediterrane gerechten en producten. En dat het de winkel voor de wind gaat, staat als een paal boven water.
In september 2003 was het eindelijk zo ver. Toen mocht Oceaan Deli zijn deuren openen nadat de beschermconstructie voor de winkeliers van winkelcentrum Brazilië na vijf jaar was komen te vervallen. De naam kwam voort uit het toenmalige Italiaanse restaurant, dat in de jaren negentig in het havenkantoor van ‘De Nederlandsche Stoomvaart Maatschappij Oceaan’ (NSMO), op Borneo-eiland, was gevestigd.
Casper van Dijk, sinds oktober 2012 kok/medewerker bij Oceaan Deli, voelt zich hier duidelijk als een vis in het water. Vol passie vertelt hij over de winkel en vooral over de bijzondere producten en leveranciers.

De eigenaar heeft 8 mensen in dienst. Doordeweeks staan er twee en in het weekend drie medewerkers in de winkel en één in de keuken, want dagelijks wordt hier vers gekookt. Van Dijk: “Allemaal mensen met een passie voor de producten”, van vinoloog tot delicatessenkenner. Want ook hier geldt: een schip is zo zeewaardig als zijn bemanning.
De winkel heeft een vaste klantenkring uit de buurt, voornamelijk tweeverdieners, welvarende mensen, veelal met kinderen.

De kwaliteit is waar het om draait. Oceaan Deli betrekt haar producten van goede, kleine producenten; “vakmensen”, zegt Van Dijk. Als voorbeeld noemt hij de gerookte vis van Frank Heyn, die sinds 2000 een ambachtelijke rokerij aan de Wittenburgergracht heeft, ‘Frank’s Smoke House'. Worstspecialiteiten koopt men in bij ’Brandt & Levie’, worstmakers uit Baambrugge , en patés bij Dini Schouten, die patés en worsten maakt in haar tweemans-werkplaats voor handgemaakte charcuterie. De bonbons komen uit Laren en het ijs van restaurant Lof aan de Haarlemmerstraat. Daarnaast koken de medewerkers heerlijke meeneemmaaltijden en maken zij zelf nagerechten zoals cheesecake, tiramisu en sticky toffee. Alles met dagverse, gezonde producten.
Het water loopt je in de mond als je deze heerlijke koopwaar in de vitrine ziet liggen.
Veel veranderingen aan de winkelformule zijn niet te verwachten. De koers blijft hetzelfde, want de winkel vaart er wel bij.

Alle rechten voorbehouden

42 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe