Jules Basart heeft bakkerij Neeltje begin 2012 overgenomen. Sindsdien is het smullen voor de eilandbewoners. En, natuurlijk ook voor de toeristen die de architectuur op de Oostelijke Eilanden komen bewonderen.
Neeltje heeft niet alleen lekker brood (van bakkerij Kaandorp), maar vooral heerlijk zelf gebakken patisserie. Dagelijks bakken ze hier verse taarten, gebakjes en koekjes. Geen Hollandse moorkoppen of tompoezen maar vooral Australische lekkernijen. Nieuw is het Deens roggebrood. Basart: “Het is héél lekker en licht. Uitstekend geschikt bij een kaasplankje”.
Service staat bij Neeltje hoog in het vaandel. Voor mensen met een kinderwagen wordt de deur geopend en standaard krijg je een glaasje water bij de koffie. Wat overblijft van de dagelijks vers gebakken muffins wordt aan het eind van de dag aan klanten weggegeven; Overgebleven brood gaat naar de bewoners met psychiatrische klachten in Mentrum Sporenburg.
In het piepkleine keukentje staan ze soms met z’n vieren te bakken en te ‘keten’. Christa (medewerkster) noemt zichzelf ‘de Ouwe Neel’ van het stel. “Ik praat met iedereen. Ik hou vooral van kinderen en honden. Soms zeg ik eerst gedag tegen de hond: ‘Hé Nina, de hond, en daarna ‘dag meneer’. Die aandacht, vinden ze hier leuk. Waar wordt tegenwoordig nog aandacht aan elkaar gegeven?”
De naam ‘Neeltje’ komt van de vorige eigenares die in de Hartenstraat in de Jordaan een lunchroom had. ‘Neeltje’, een toepasselijke naam voor deze kleine maar sfeervol ingerichte zaak: rode kunststof krukken aan de zijkant, twee grote stamtafels waaraan iedereen kan aanschuiven, omvangrijke afbeeldingen van het eiland en de scheepvaart aan de wanden, een uitnodigende vitrine met gebak en broodjes. Dit alles draagt bij aan het genot; al zijn de krentenbollen en de koffie ook niet te versmaden.
Basart hoopt in de toekomst een bezorgdienst op te zetten en zelf brood te gaan bakken. Plannen te over. Maar als ik eerlijk ben, mag dit blijven zoals het is. Neeltje… een thuisbasis.