Eén van de eerste keren, dat ik in een supermarkt mee hielp om in te zamelen, kwam een kleine, vriendelijke mevrouw naar mij toe. Of ik op haar boodschappentas wilde passen, ze bleek een boodschap vergeten te zijn en wilde nogmaals de supermarkt in. Dat oppassen wilde ik wel, want ik stond toch klanten te werven voor de
Voedselbank en het was lekker druk.
Even later kwam zij terug, helaas met de manager van de supermarkt en een stevige bewaker achter haar aan…….wat zou er aan de hand zijn? Gespannen keek ik toe. Mevrouw bleek proletarisch gewinkeld te hebben, niet alleen die ene vergeten boodschap, maar ook die in mijn oppas boodschappentas bleken niet betaald te zijn. De manager zuchtte: “Dat wordt politiewerk, hè?” Het politiebureau was dicht in de buurt, wist ik. Echter, na enig wachten en nadenken, liet hij mevrouw plechtig beloven om nooit meer te komen stelen. De bewaker en ik waren getuigen van haar oprechte belofte en mevrouw mocht gaan, mét haar boodschappen tas. We waren erg opgelucht
en ik heb haar snel de gegevens van de Voedselbank verteld en mevrouw zou naar het Buurtteam gaan! Hopelijk gaat het haar beter nu!
Welke geschiedenis heeft de Voedselbank in Nederland eigenlijk?
In 2002 ging Sjaak Sies in Rotterdam met pensioen. Hij ergerde zich er al jaren aan dat er zulke grote voedseloverschotten waren. Hij bedacht om die overschotten te geven aan mensen, die het écht nodig hadden. Sjaak en Clara Sies gaven met de oprichting van één van de eerste voedselbanken in Nederland een gezicht aan de heersende armoede en verspilling in Nederland. Nederland reageerde toentertijd heftig en de politiek gaf als reactie:“Over 4 jaar bestaat de Voedselbank niet meer.”
Inmiddels is het 2023 en heeft Nederland een Stichting Voedselbanken Nederland, waarin alle voedselbanken zijn ondergebracht. Dat zijn er landelijk ongeveer 170 met 535 uitgiftepunten en circa 12.000 vrijwilligers. 45 miljoen producten worden op jaarbasis uitgedeeld.
In Amsterdam zijn de Voedselbanken ontstaan uit enthousiasme door mensen die graag anderen wilden helpen. Amsterdammers gingen thuis voedsel inzamelen, kerken, die initiatieven ontplooiden en ook de Turkse en Marokkaanse gemeenschappen zaten niet stil. Inmiddels zijn deze initiatieven allemaal ondergebracht in de Voedselbank Amsterdam.
De missie is om mensen van voedsel te voorzien die dat – tijdelijk – niet op eigen kracht kunnen, door het inzamelen van voedsel dat anders verspild zou worden. Tegen voedselverspilling, vóór zelfredzaamheid van klanten.
De praktijk is dat vanuit het grote onderkomen in de Houthavens 11 uitgiftepunten in Amsterdam voorzien worden van voedselkratjes. De Voedselbank Amsterdam voorziet meer dan 10.000 mensen, die onder de armoedegrens leven van voedsel.
Wie is nu die klant van de voedselbank?
Het kan je buurman of buurvrouw zijn. Het kan namelijk iedereen overkomen om door een tegenslag te weinig inkomsten te hebben en een tijdje voedselhulp te kunnen gebruiken. Scheiding, verlies van een partner, ontslag, faillissement, ziekte: het heeft vaak grote impact in mensen hun leven en vaak niet zonder financiële consequenties.
In Amsterdam leven veel mensen onder de armoedegrens, ook gezinnen met kleine kinderen, heel schrijnend om dit mee te maken. Bij een intake gesprek moet een nieuwe klant bankafschriften van de laatste drie maanden overleggen en worden richtlijnen nageleefd.
Wat heeft de Voedselbank nodig?
Houdbaar voedsel, zoals groenten/fruit in blik of pot, aardappelpuree/pasta/rijst/couscous, pannenkoekmix, broodbeleg in pot, ontbijtgranen, soepen, thee/koffie, baby en peutervoeding , persoonlijke verzorging, schoonmaakartikelen en tot slot huisdiervoeding. Geen alcohol of verse/gekoelde producten. Er kan ook geld gedoneerd worden.
Meer informatie? Kijk dan op amsterdam.voedselbank.org. Aanmelden als vrijwilliger kan via voedselbankoost@gmail.com
En ziet u de witte bus en het spandoek van de Voedselbank staan, dan weet u dat er een inzamelingsactie aan de gang is! Doet u mee? Graag tot ziens en alvast bedankt!