Laatste slagerij bij vroegere Abattoir

Wij zijn eigenlijk een uitstervend ras

Verteller: Ton Bartels
Auteur: Fleur Lis

Slagerij Bartels in de Niasstraat 5, de laatste slagerij bij het vroegere abattoir in Oost. Dit is een van de verhalen die eerder gepubliceerd zijn op de website "Buurtwinkels" van het Amsterdam Museum. De verhalen die in Oost spelen zullen vanaf 2019 overgeplaatst gaan worden naar het Geheugen van Oost vanwege sluiting van de oorspronkelijke website. Dit is een verhaal uit 2015

SLAGERIJ BARTELS, NIASSTRAAT 5, AMSTERDAM-OOST

SLAGERIJ BARTELS, NIASSTRAAT 5, AMSTERDAM-OOST

Het gaat hem duidelijk aan ’t hart. Ton Bartels (1950) ziet de strijd van kleine ondernemers tegen het grootwinkelbedrijf als verloren.

Slagerij Bartels is nog de enige overgebleven slagerij in de buurt van het vroegere abattoir in Oost. In de Niasstraat, een zijstraat van de Molukkenstraat in Amsterdam-Oost, op nummer 5, heeft altijd een slager gezeten. Van 1924 tot 1938 slager Hinke, daarna Bartels senior en vanaf 1980 zijn zoon Ton. Eerst was hij een van de vele slagers dichtbij de veemarkt en het slachthuis. Maar dat veranderde toen het abattoir in 1984 werd gesloten. Er veranderde meer. Bartels: “Vroeger zaten er om de hoek lagere scholen. Toen verkochten we wel 100 tot 150 kroketten tussen de middag, aan de moeders. Er stonden lange rijen voor de deur. We hebben een periode gehad van alleen maar buitenlanders, vanaf 1985. Nu is het publiek weer aan het veranderen, omdat appartementen verkocht worden.”

Ook het koopgedrag is veranderd. “Mensen nemen geen kilo vlees meer, maar één of twee karbonaadjes en kant-en-klaarmaaltijden.” Daar speelt Bartels op in. Naast de favoriete, rijk gevarieerde en zelf gebraden vleeswaren, verkoopt hij: ‘gewoon’ goed vlees, kant-en-klaarmaaltijden zoals lof of andijvie met aardappelen, bami en ’s winters stamppotten.
Verder verzorgt hij bedrijfslunches compleet met melk en fruit en verkoopt hij veel belegde broodjes. “Ook met hagelslag en pindakaas”, roept Tineke, een van de twee dames achter de toonbank. De rollen zijn hier duidelijk gescheiden. De dames helpen de klanten. En: “Ton is de vrolijke noot achter het blok”, zegt Tineke. De sfeer is gemoedelijk. “Klanten komen voor extra aandacht; het ‘volkse’ heb je hier nog, een praatje, lachen...; je deelt de goede en de slechte dingen.”

Bartels: “ik blijf hier nog effe. Ik heb eerdaags m’n AOW, maar de zaak gaat door.”

 

 
Alle rechten voorbehouden

1768 keer bekeken

11 reacties

Voeg je reactie toe
Anneke Meijer

Herinneringen aan slagerij Bartels!

Ja fijne herinneringen aan mijn tijd op de hoek Molukkenstraat/Nias straat. Met mijn "eetcafé De Happetap". Fijne collega's Ton & Thea. Heerlijke slagerij, en gezellige buurtzaak, waar ons, ons kende en altijd even bij gepraat werd. Ja totaal andere tijden nu. Ik was in 95 uit mijn eetcafé, maar haalde nog regelmatig even een goed belegd broodje bij ze. Op maandag of Dinsdag dacht ik altijd heerlijk broodje sudder vlees! Proef het nog als ik er aan denk!Ook het broodje pekel of half-om en de verse Rosbief of tartaar, waren mijn favorieten Heerlijke ouderwetse stamppotjes en goede kwaliteit vlees! Ja Bartels was een verbindende buurtwinkel in de Nias straat.Ik had een nicht uit Hengelo, die steevast als ze bij mij op bezoek kwamen, even langs de slagerij reden om wat belegde broodjes bij ze te halen.
Want zulke ouderwets lekkere belegde broodjes verkochten ze toen bij hen niet. Zei ze dan. Nog niet zo lang geleden haalde ze er nog herinneringen aan op.! Soms heb ik via social media nog even contact met Thea. En steeds sluiten we af met de afspraak samen in ons oude buurtje nog eens een keer een bakkie koffie te gaan doen! Tja van die sfeer is niets meer terug te vinden, helaas. Op de plek van mijn oude "Happetap" zit nog wel altijd een cafeetje met terras. Welke nog altijd vooral met mooi weer druk bezocht word, met compleet nieuw publiek. In mijn tijd zat ook avond verkoop Schenk er nog! Het was een hecht buurtje! Ik heb fijne herinneringen aan die tijden,  aan Ton en Thea en ook aan de vaste meiden die er werkten!

  • Anneke Meijer. 
Thonis van der Weel

Laatste slagerij bij vroegere abattoir.

Ik stapte daar eens binnen voor runderhart. Dat hadden ze in stukjes voor de kat, maar ik wilde een heel hart om in plakken te bakken met een teentje knoflook, zoals ik dat in Portugal geleerd had. Mevrouw trok wat bleek weg toen ik dat vertelde. Kennelijk was er nog nooit iemand met zo´n wens gekomen. Ik kreeg mijn hart en het smaakte prima, net als in Portugal.

Groeten van Thonis van der Weel uit Oostenrijk.

Bennie Jansen

Ik mis ze

Jarenlang hofleverancier geweest van pleinzicht..
Ballen Saté Hamburgers en vooral de middaghapjes zoals schalen met diverse lekkere hapjes in de winter altijd lekkere soep of wat altijd lekker.
Ik mis de personen zelf. 

Frits van Buuren

Koeien in de gracht

Mijn buurman dhr Gaus had een grossierderij op het abbotoir
Ik zelf werkte naast het abattoir bij constructiebedrijf Onderneming en zag vaak door het raam van de tekenkamer dat ontsnapte koeien in de gracht lagen en ook dat ze dan afgeschoten werden!!!

Willem vanDijk

Slachthuis

Samen met Gerrit van Koningveld daar 6 jaar gewerkt ik van 1970 tot 1976.

Van me 14de jaar tot 10 dagen voor me 20ste.

Verhuisd naar lelystad omdat ik daar me huidige vrouw toen had leren kennen.

Daar als eerste in de flevopolder een tattoo shop begonnen. 

Die ik nog steeds heb.

Christa Portegies

Laatste slager

Altijd leuk om weer de verhalen te lezen. Ik ben in 54 geboren en mijn opa en vader werkten op, bij het abattoir en brachten vlees rond. Voor mijn gevoel was het abattoir, vanaf de Soerabajastraat aan het einde van de stad. Daarachter was niet zoveel… In 61 verhuisd en had mijn vader een andere baan. Dan ging ik in de vakanties vaak mee. En als hij in Amsterdam moest zijn gingen we altijd naar het koffiehuis en kwamen zijn verhalen los. Dan nog een tourtje door de buurt en langs oma. En dit niet 1 keer maar vele malen en zo veel over zijn jeugd gehoord en school gezien. Tja…mooi dat de geschiedenis van Oost zo bewaard wordt.

 

Gerrit van Koningsveld

Einde van de wereld

Ff over de locatie wb de plek van het abattoir , vroeger was het zo’n beetje het einde van Amsterdam oost met bijna alleen industrie gelegen aan t spoor waarover veel slachtvee werd aangevoerd,aan de andere kant van de veelaan had je de veemarkt, ik woonde op de zeeburgerdijk en heb daar veel rondgezworven,leuke tijd gehad. Ik heb daar gewerkt van 1972 tot 1979. 

Maria Haan-Bakker

Vrijbank vlees

Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik op vrijdagochtend naar het abattoir moest vast in de rij staan voor vrijbank vlees het was dan altijd heel erg druk later kwam mijn moeder me aflossen.
Dat zal zo rond 1957 geweest zijn.
Dat was het enige vlees dat bij ons thuis gekocht werd.
Bij ons in de Makassarstraat woonden ook een paar slagers die daar werkten. 

Henk Penseel

Slagerij Bark hield lang stand

Ik dacht dat op nummer 47 in de Molukkenstraat, tussen de snoepwinkel van Köhler en dat ouderwetse fourniturewinkeltje nog een slager lang stand hield: Bark. De slagerij werd overgenomen door zijn zoon. En weer later kwam er een islamitische slager. Die zoon verhuisde (met winkel) naar zuid. Het leek mij dat de familie Bark een beetje de uitstraling had dat ze wat deftiger waren dan de buurt. De slagerij in de Van Baerlestraat 120 is inmiddels veranderd in Seafood restaurant brasserie Bark.

Gabriël

Toon Bartels

Ik heb Ton jr niet zo meegemaakt. Maar wel zijn vader Toon Bartels. Omdat de slagerij vlak bij was, scharrelde  "ome" Toon veel op het abattoir, kocht altijd zijn eigen vlees bij verschillende rundergrossiers. Het was net als zovele slagers een uitje. Maar tijden veranderde , zoals verhuizing naar de Food Center , Jan van Galenstraat. Ook daar geen eeuwig leven . Afgebroken abattoir met aanliggende vleesgroothandels. Sinds die tijd is er geen abattoir meer in Amsterdam. 

 

Anneke Koehof

Laatste slagerij bij vroegere Abattoir.

Beste Ton,

Misschien hebben we elkaar niet echt gekend, we woonden schuin tegenover elkaar in de Baweanstraat. Ik was van 1943 en jij van 1950 en spelen was toen nog erg gebonden aan waar je woonde in de straat en bij welke kerk je hoorde, want dan zat je meestal ook bij elkaar op school. Zo ging dat toen.

Maar jullie gezin kan ik me nog heel goed herinneren en ook je ouders. Ik had nog een oudere broer, Johnny en een jongere, Rens, die was van 1947.

Mijn vader, die elektricien was, heeft veel bij jullie 'geklust'.  Zowel thuis, als in de winkel in de Niasstraat. Daar heeft hij de gehele elektrische bedrading aangelegd, dat was uiteraard nog voor je vader na de oorlog en dat ging in die tijd met meters en meters van die witte pijp, waardoor de bedrading liep. Misschien zit het er nog wel. En van een restje maakte hij voor mij een hoela-hoep, want bij ons werd weinig gekocht, mijn vader maakte alles zelf. Zoals de kerstverlichting (ook met stukjes witte pijp), kleppers toen daarvan een rage was. Alleen ik kon er op klepperen want ze waren van nogal dik hout gemaakt. 

En reken maar dat je vader aan de goede kant stond in de oorlog, want anders zou mijn vader nooit voor hem hebben willen werken! 

In die tijd is er in ons gezin wel een en ander gebeurd, mijn moeder overleed t.g.v. mijn geboorte, mijn vader zat in een straf werkkamp, dat hebben jouw ouders zeker meegekregen! Wij woonden op nr. 5 huis. Ik weet dat je vader in die tijd veel goed deed.

Het was een heel gezellige straat met veel spelende kinderen en 's avonds speelden de jongens slagbal met rondjes. 

Je bent inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd al ruim gepasseerd, ik hoop dat het je goed gaat!

 

Hartelijke groeten,

Anneke Koehof