Filosofie en boerenkaas in de Watergraafsmeer

Kaas, een 'belevenis' en 'pleintje waar alles is.".

Verteller: Arno Cowan
Auteur: Fleur Lis

Kaas en zo. Dit verhaal uit 2015 is een van de verhalen die eerder gepubliceerd zijn op de website "Buurtwinkels" van het Amsterdam Museum. De verhalen die in Oost spelen zullen vanaf 2019 overgeplaatst gaan worden naar het Geheugen van Oost, vanwege sluiting van de oorspronkelijke website.

foto Fleur Lis

foto Fleur Lis

 

Pleintje, waar alles is
Kaas, een beleving
Arno, de filosoof

Zet deze 3 bij elkaar, dan heb je "Kaas en zo ", op het Christiaan Huygensplein in Watergraafsmeer.
Voor kaas, noten en wijn, kan je hier terecht. En voor méér, zoals bonbons, Mariënwaerdt sapjes, stroop en jam, salades en olijven. Vandaar “en Zo” in de naam.

Lang gerijpte kaas
De klanten, voornamelijk buurtbewoners, weten het, maar voor een leek legt eigenaar Arno Cowan (1961) het graag uit, het verschil tussen ‘boerenkaas’ en ‘fabriekskaas’. Hij verkoopt beiden, maar vertelt lyrisch over het vakmanschap en het natuurlijke proces om de ‘biologische’ boerenkaas zijn heerlijke smaak te geven. De prijs is iets hoger, maar belangrijker vindt de klant de constante goede kwaliteit, het ruime aanbod, de service en de herkenning. En Cowan (her)kent zijn klanten! Dat krijg je als je hier al 15 jaar zit.

Een pleintje waar alles is
Klant Gijs kwam hier al bij de vorige eigenaren van de kaaszaak die er zo’n jaar of 10-12 zat. “Ik vind de kaas hier lekker”, zegt hij terwijl hij een stuk kaas in z’n mond stopt. “Dit is een pleintje waar alles is”. De volgende klant is ook een kaasliefhebster: “Ik kom hier omdat de zaak ook op maandagmorgen open is".

Verjonging van de buurt
Er wordt veel verhuist in deze buurt. Kinderrijke gezinnen zoeken elders een grotere woning en studenten en yuppen komen ervoor in de plaats. De nieuwe buurtbewoners lijken iets minder interesse te hebben voor wat er in de buurt te koop is. “Het duurt even”, zegt Cowan, “maar dan vinden ze ‘Kaas en Zo’, want ‘kaas koop je niet op internet’”.
De klant wil een beleving, wil de kaas proeven, ruiken en zien.

Erin geloven
De filosoof in Cowan ziet de toekomst positief tegemoet. Als het even wat minder gaat, vraagt hij zichzelf af wat hij eraan kan doen. “Je moet je blijven ontwikkelen en meegroeien met je omgeving”. “En je moet erin geloven”. En dat doét hij

Alle rechten voorbehouden

325 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe