slachthuis onder de kap

Auteur: hans m van der sluijs

mijn opa was vleesrijder op het slachthuis,maar daar kom ik zo nog op .
toen ik als kind in amsterdam oost woonde op de insulindeweg kwam ik veel op het slachthuis eerst met opa die zoals ik al schreef vleesrijder was en later toen opa niet meer bij ons was veelal alleen om dan op ik meen dinsdag vlees te halen bij de vrijbank die eerst achter de poort was en naderhand schuin tegenover de ingang van de slachtplaats op de hoek dat was meen ik wegens de warenwet.
als er geen vrijbankvlees was dan ging ik kijken welke portier er dienst had want vele kende mij uiteraart nog van mijn bezoekjes met en aan opa.en ik mocht dan ook gewoon de poort door en kijken of ik bij de handelaren of loonslachters vlees kon kopen en gelooft u mij dat scheelde vele guldens met de slager .
maar goed dit terside.
toen ik een jaar of 16 was en even geen werk had op de binnenvaart waar ik mijn bestaan in had gezocht toen had ik de gedachten het ook eens op het slachthuis te gaan proberen .
dus ik naar de veelaan en met goede moed me melden bij de portier en ja hoor ik mocht er nog steeds op ook waarschijnlijk vanwegen mijn ide daar te gaan werken.
ik ben eerst eens even gaan kijken in de diverse hallen waarin geslacht werd om even weer te proeven aan het geheel van de slachters kultuur.
dan was er eerst de grote runderen hal daar werden de koeien en kalveren geslacht doormiddel van de pen in het hooft ze vielen dan als een blok neer en werden dan aan de poten opgehezen waarna ze gekeeld werden verdere onsmakelijke en legubere beschijvingen zal ik u onthouden omdat u daar misschien niet tegen zal kunnen .
na de runderhal kwam de varkenshal dat was een hele grote hal waar de varkens en biggetjes doormiddel van een stroomklem in de nek gered werden van het leven en dus het tijdelijke met het eeuwige verwisselde wat daarna allemaal gebeurde zal ik u ook onthouden want daar werd ik zelfs onpasselijk van en neem van mij aan ik kan iets hebben .
welke volgorde er verder van hallen was weet ik niet meer presies mar je had dan in elk geval nog de schapenhal en de paardenhal en dan was er nog het een en ander.de schapenhal is mij ook altijd wel bijgebleven daar schapen huilen als ze naar de slacht gaan en de paarden ach daar wil ik niet eens over spreken want daar heb ik te veel mee dus die hal heb ik dan ook nooit echt betreden .
maar als je binnenkwam op te terein dan ware die hallen dus rechtvoor maar aan de linkerkant had je dus de kap en onder de kap daar zaten vele loonslagers dus uitbeners en verwerkings bedrijfjes die dus het vlees voo de slagers in gereedheid brachten.
in het verlengde van de kap was er weer een grote hal daar zaten toen dus de afvalbedrijven althans wat vele afval noemen .
dat waren onderandere de koppesnellers en de darmen brdrijven de beendere boeren en de bloedverwerkers en noem maar op dus kortop allen die te maken hadden met de verwerking van restprodukten.
maar er zaten op het terein .nog vee;l meer bedrijven ook een smederij een messen slijperij enz enz eigenlijk zoveel bedrijfjes die met het hele slachthuis gebeuren te maken hadden.
almet al dwaal ik redelijk af van hetgeen ik u vertellen wilde maar ja als je zo bezig bent te schijven komt er zoveel ineens weer naar boven dat je dit de mensen toch niet onthouden wil en het eigenlijk ook een beetje opgetekent wil hebben voor het nageschacht omdat ook dit toen zo grote bedrijf in amsterdam oost verdwenen is..
dus ik wilde werken op het slachthuis en ging kijken bioj de loonbedrijven onder de kap en er zaten er een stuk of 20 meen ik.
de grote en kleine jongen ikzelf was zo dom mij eerst aan te melden bij de firma goesinne .oeps
ik werd er hartelijk ontvangen moet ik zeggen en ze lieten me zien wat voor werk ze dede dat was dus hoofzakelijk uitbenen en dat hield in te zorgen dat de koe of de andere slacht in stukkenverdeeld werden en dus de biefstukken en de zwezerikken en karbonaden enz netjes van elkaar werden geschijden.
dat leek mij wel leuk werk en ik wilde dat wel proberen dus ben goesinnen liet mij een stukje snijden ik moets nadoen wat hij ook deed en volgens hem had ik wel aanleg om het vak van uitbener te lerenen mocht dus eventueel in diens komen
nog even gesprekje over het loon en de nodigge papiern ivm abeidpliht en verzekering en dergelijke
na dat alles gedaan te hebben werd de oude hee er bij gehaald want ja dat was de baas en daar moest ik aan worden voorgesteld
en toen hadden we de poppen aan het dansen mijn naam kwam bekent voor en ik moest zonodig zeggen ja dat zou wel kunnen want mijn opa is hier heel lang vleesrijder geweest .
toen viel bij hun het muntje en de vraag was meteen was jou opa ouwe jan vd sluijs en woonde die op katteburg en ja dat kon ik moeilijk ontkennen want dat was mijn opa .
toen kon ik ht vergeten want werd mij verteld als ik maar een greintje had van het karakter van mijn opa dan hoefde ze mij niet .
waarop ik dus uitleg vroeg en wat bleek ,opa hielt nog al van een borreltje en ach dat was niet het ergste want dat hadden veel mannen in die tijd dat opa daar werkte maar er was wel een verschil ,
opa was een dommekracht zoals ze dat noemde en als hij een slokje meer had gedronken als goed voor hem was dan was de boot aan en liep hij met halver runderen te gooien en met achterbouten te slaan en ook schaamde hij zich er dan niet voor om af en toe eens met een mes of een vleeshaak het slachthuis onveilig te maken en ja ik moest bekennen dat die verhalen mij toch wel redelijk in de oren klonken en ja ook ik had als kind wel een wat van opa gzien en gehoord opa was geen lievertje maar voor mij en zijn andere kleinkindere een schat van een man .
ik herrinner mij nog een verhaal wat mijn moeder over hem vertelde
ooit had hij ruizie met oma en mijn moeder was zijn schoondochter en tevens zijn lievelingetje maar goed opa had bonje en een slok op en in de keuken bij oma stond een grote pan op het oliestel te pruttele met stoofvlees en echt een pan vol want ja wie vlees rijd die vlees eet he .
opa was erg boos en pakte de pan van het stel leip vanm katteburg naar de krammetweg waar mijn ouders toen woonde en zet bij mijn verbaaste moeder een grote rooie pan op tafel met dus het bewuste suddervlees met de woorde erbij eten jij en je bloedjes dit maar lekker op wat dat stuk sjaggerein op katteburg vreet maar droog brood.
moeder was hier niet vn gediend dus heeft hem terug gestuurt met de pan en met de woorden je gaat nu die pan en je schoene thuis brenge en laat ik niet mereke dat je de hap in de bossies pleurt want dan kom ik je ffies as ik het van moeders hoor je rug wassen met de bezemsteel. ope droop af en ging op ze knietjes terug naar opoe om de pan weer af te geven.
maar oke dit even om aan te geven hoe opa in elkaar zat als de man ffies scheef keek .
in elk geval kon ik dus mooi niet an het werk bij goesinne en er werrd me meteen duidelikjk gemaakt knul hier onder de kap hebben ze genoeg van mensen zoals je opa en we nemen dus geen risico .ja zo ging dat indertijd nog je werd aangekeken op je famielie .
ik heb het nog bij enkele andere geprobeerd en ik werd daadwerkelijk nergens aangenomen omdat ik mijn naam bij het voorstellen heel duidelijk noemde om teleurstelling te voorkomen.
want het verhaal had onder de kap de ronde al gedaan.
zoals ik al zei had je ook de beendere hal en daar werkte ook nog wat loonbedijfjes waarvoor onder de kap geen plaats was.
bij die mensen zat een bedrijf van kees rosen die waren
koppesneller maar ze beende ook uit en deden soms ook zelf slacht
dus de mensen die de koppen van de geslachte beesten open sloegen om de hersentjes er uit te halen want die wrrden verpakt voor buitenland omdat het daar veel en goed gegeten werd
dat was echt een secuur werkje want als je vekeerd sloeg met je vleesbijl dan sloeg je de hersens stuk en waren ze niks meer waard omdat ze er dan niet meer uitzagen (dat deed ik toen ik er werkte dus af en toe zodat ik het mee naar huis kon nemen)
maar ik ben dus bij kees rosen gaan werken en heb dat enkele maanden vol gehoudenten eerste omdat het voor mioj makkelijk werk was en daarbij verdiende het ook nog heel erg goed en ik kreeg altijd gratis diverse soorten vlees mee naar hiuis op vrijdag.
kees was ook beendere boor en haalde met groten vrahctwagen de beendere op diverse dagen op bij de slagerijen in amsterdam en pomstreken maar ook op het slachthuis zel en dat moest ik ook doen aan het einde van de dag ook onder de kap en toen ze na enkele maanden merkte dat kees geen problemen met mij had en ik nooit dronk in die tijd en ook geen ruzie zoeker was ja toen kon ik onder de kap bij diverse aan de bak amdat uitbeenders enz in die tijd niet voor het oprapen lagen
oeps ik kijk net en zie dat ik wel erg ben uitgeschoten met mijn verhaaltje over het slachthuis haha maar ok ik laat het hier verder dan ook wel bij
kijk ik ben een gewoon amsterdams schoffie geweest en heb gelukkig naderjand altijd mijn kost kunnen verdienen zei het op de binnenvaart in de slachterij in de glezenwasserei de horeca en noem maar op ik heb altijd met plezier gewerkt maar nu kan het niet meer en dat doet soms pijn want ik wil eigenlijk nog zo graag
maar goed door oost rijden en zien wat er van geworden is ook dat doet mij veel pijn want het hart is uit oost en de gein en humor en het mooie is weg de havens oost het slachthuis de cruiqius en het boden centrum wat de roomtuintkes werden
één brok van werkzaamden en leven en gezelligheis in oost en dat is allemaal weg de buurd verloederd en is een mseltdkroes geworden oke ik begrijp het het kan blijkbaar niet anders meer
maar als ik op de dapper of in de java aan een kraam kom of in een winkel en ze vragen mij in het engels of een adere taal wat ik zoek ja zorry dan is het voor mij niet meer amsterdam
ik hoop dat ik u niet verveeld heb met mijn langdradigge gezeur .
maar zal zeke nog wel weer zoals voorheen wel weer van mij laten horen
groeten van hans
ps vergeef mij de schrijf en taal fouten

Alle rechten voorbehouden