Het verschil met vroeger en nu 3.

Oranje Vrijstaatkade: horeca.

Oranje Vrijstaatkade: horeca.

 

Wat denk je dat er in gekomen is?

 

Deze vraag stel ik regelmatig aan mijn huisgenoten als er weer een leegstaande winkel of andere ruimte betrokken is. Bijna geen ander antwoord mogelijk dan: “Horeca??”  

Al een aantal jaren lijkt in Oost bijna het enig mogelijke antwoord op een lege winkel horeca te zijn, of iets met horeca erbij.

Een voormalige parfumerie: handel in tweedehands, sorry, vintage kleding met de mogelijkheid een kop koffie te drinken, in een kledingzaak: een koffieketen. Een decennia oude bloemenwinkel verdwenen: daar kun je sinds kort bakken en gebak maken. Lege, resterende gebouwen van de oude gasfabriek: horeca. Het oude eerbiedwaardige Rechthuis: horeca. De ijzerwarenwinkel –houthandel: horeca. Een verlaten kantoorgebouw: hotel met restaurant. Een voormalig koetshuis: café-restaurant. Directeurswoning van de gasfabriek: horeca en het voormalige Blooker-huisje dito. 

De Sterovita melkfabriek (ook voormalige gasfabriek) : sportschool met horeca. Het voormalige politiebureau: horeca. In de Hema: horeca en achter de Hema ook. Aan het begin van de Linnaeuskade naast elkaar twee maal horeca en twee maal voedsel afhaal winkel. De Sparwinkel: horeca. Onder in de kaaswinkel: horeca, in de naaimachinewinkel: horeca, in de dierenwinkel: horeca. In het statige ziekenhuis: hotel met restaurant en een kas werd een grote eetzaal. Een fietsenstalling annex fietsenwinkel: nachtcafé. Een recent bericht geeft de komst van een hotel en een grand-café aan in een verwaarloosde, niet meer voor de eredienst gebruikte, kerk.                                                                         

Ik kan nog wel een poosje doorgaan. Wat hier opgesomd is betreft maar een klein stukje van Oost en een aantal nieuwe horecagelegenheden op Oostpoort is niet meegeteld.  Het grote verschil in Oost vergeleken met vroeger en nu: horeca. Het lijk of iedereen hongerend en smachtend de straat op gaat op zoek naar klaargemaakte spijs en drank. 

Nog niet zo heel lang geleden ging je met je boodschappenmand de buurt in om eten te kopen dat je zelf klaarmaakte. Maar mijn groenteman is verdwenen, omdat hij het te druk had en geen personeel kon krijgen.  

Tegenwoordig lijkt het of geen mens meer thuis kookt, terwijl dat volgens de tijdschriften toch heel trendy is.  

 

Alle rechten voorbehouden

1064 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe